1 středně velká dýně Hokkaido
1 větší cibule
1 litr vody nebo zeleninového vývaru (nejlépe vlastní výroby 8-))
špetka mořské nebo alpské soli (případně směs přírodního sušeného koření)
sezamový olej
něco navíc: umeocet, jablečný ocet, kvalitní sójová omáčka, smetana
Dýni i se slupkou očistíme (stačí přírodním kartáčkem nebo rukavicí na čištění zeleniny a ovoce), rozkrojíme a lžící odstraníme semena. Nakrájíme ji na kousky, můžou být i větší (při vaření krásně změknou).
Do polévkového hrnce nalijeme olej, můžete použít sezamový, olivový nebo jakýkoliv jiný rostlinný olej, který je vhodný na tepelnou úpravu. Osmahneme cibulku a krátce i dýni. Zalijeme dostatečným množstvím vody nebo zeleninovým vývarem, jemně osolíme a vaříme přibližně 20-30 minut, resp. do doby, kdy je dýně měkká.
Vše důkladně rozmixujeme (podle chuti a potřeby je možno nechat i různě velké kousky). Vzhledem k měkkosti dýně, můžeme použít jakýkoliv mixér. Pokud nám polévka bude připomínat spíše kaši, přilijeme trošku převařené vody.
Dle vaší libosti a chuti můžeme na dochucení přidat také umeocet, jablečný ocet nebo kvalitní sójovou omáčku. Pokud máte rádi polévku více krémovitou, použijte trošku smetany. Opatrně ale v případě, jste-li zahlenění nebo máte výrazně oslabenou slinivku. Smetana dodává do těla vlhkost a ještě více vás zahlení.
Dýně Hokkaido je velmi vhodná pro úpravu vašeho zažívání, vzhledem k její výrazně sladké chuti úžasně harmonizuje slezinu, slinivku a žaludek. Je velice dobře stravitelná a obsahuje řadu cenných vitamínů zejména provitamin A (beta karoten), vitamin C, E a také minerální látky jako železo, vápník, draslík a hořčík. Výborná je i pečená v troubě potřená rostlinným olejem.
Dobrý den, Veroniko,
děkuji vám za recept, který vypadá vážně jednoduše! Už jen koupit dýni a vyzkouším ji co nejdříve 😉 Dám vědět, jak chutnala. Budete tady uveřejňovat více receptů? Moc se mi líbí vaše stránky 🙂 a myšlenky ve videích. A protože ráda jím, budu se snažit vašema radama řídit i když je to občas těžké! Důležité je to však zkusit, že, a nevzdávat to. Držím palce sobě i vám 😉
Pro lepší chuť přidávám ještě muškátový oříšek a kapku citronu. Jinak nejlepší polívka! 🙂
O víkendu vařím!
Jo! Tak jsem koupil megadýni, udělal polévku i dýňové rizoto a jedl to celý víkend. A bylo to výborné. Kořenil jsem mořskou solí, bílým pepřem a muškátovým květem. Díky za tip!
S U P E R !!!! 🙂
[…] Máslovou dýni důkladně omyjeme a rozpůlíme na dvě části. Velkou lžící vydlabeme semínka a nakrájíme na drobné kousky. Nakrájenou dýni (i se slupkou) vložíme do zapékací misky, nebo na plech, pokapeme rostlinným olejem a posypeme směsí sušených bylinek, které se dají koupit pod názvem „bylinkové máslo“. Peče v troubě na cca 150°C cca 15-20 min. Průběžně ji kontrolujeme, aby se nám úplně nerozpadla . Z druhé poloviny dýně si můžeme udělat polévku (návod můžete použít jako u polévky z dýně Hokkaido). […]