100 g neloupaných mandlí (pokud možno v natural kvalitě) = 1 díl-hrnek
750 ml vody = 3 díly-hrnky
Já osobně mandle přes noc namáčím (cca 8-12 hod), někdy když nestíhám, tak i jen na pár hodin. U suchých mandlí není probuzena potřebná životní energie a procesem máčení dojde k jejímu aktivování a nabobtnání. Dojde tedy k tomu, že se stanou enzymaticky živými a pro nás velmi dobře stravitelnými.
Poté mandle propláchněte (vodu, ve které jste namáčeli vylijte, je příliš kyselá – některé zdroje uvádí, že výborná na zalévání rostlin) a dejte do mixeru, zalijte filtrovanou vodou (může být samozřejmě i obyč :-), každý jak uzná za vhodné). Všechno společně dobře (na nejvyšší otáčky) rozmixujeme a scedíme. Můžeme použít klasické jemné sítko nebo i plátno.
Zbytek rozmixovaných mandlí, které zůstanou v sítku, můžete použít například jako základ na pomazánky, na výrobu chleba nebo i do salátů. Je to zdroj kvalitní vlákniny. Tuto kaši můžete i zamrazit a použít tehdy, kdy bude třeba.
Tento recept je základem výroby mandlového mléka.
Proč je vhodné mít mandlové mléko a jíst mandle?
– jsou vysoce zásadité (pomáhají u překyselení organismu)
– výborné pro těhotné a kojící (mandlové mléko podporuje tvorbu mateřského mléka)
– pomáhá při osteoporóze nebo při potížích z klobuby
– mandlové mléko je velice dobře stravitelné
– vhodné pro diabetiky
– vysoký obsah cenných minerálů (především vápník, hořčík, draslík a fosfor)
– vysoký obsah hořčíku působí blahodárně na náš nervový systém (uklidní nás 🙂 )
– je to prostě mňamka
Mandle obsahují kolem 50% tuku (34,1% mononenasycené a 11% polynenasycené), 20-25% bílkovin (více než maso 15-20%), asi 10 % sacharidů.
Ve 100 g mandlí je 260 mg vápníku, 296 mg hořčíku, 732 mg draslíku, 520 mg fosforu a 4 mg železa, dále pak vitamíny skupiny B a velké množství vit. E – 24 mg , což je 350% denní potřeby!
TIP: Pokud váš organismus nepotřebujete odkyselit, můžete do mléka přidat třeba i agávový sirup, kvalitní včelí med nebo i čerstvou vanilku.
STOP: Neohřívejte mandlové mléko na více než 42 °C, zničíte tak enzymy a další důležité látky!
[…] Zdroj: Článek převzat od http://www.zijmesvujzivot.cz/zdravi/2013/10/30/mandlove-mleko/ […]