Těsto
– 100g neloupaných mandlí (nejlépe v bio kvalitě)
– 2 lžíce raw kakaa
– 50g sušených třešní (můžete použít jakékoliv sušené ovoce – nesýřené)
– 2 lžíce kokosového oleje
Náplň č.1
– 100g jahod (i mražených)
– 50g slunečnicových semínek
– 2 lžíce agávového sirupu
– 1-2 lžíce kokosového oleje
Náplň č.2
– 2 hrušky
– 1 lžíce srouhaného kokosu
– 1-2 lžíce kokosového oleje
Jak na to?
Na těsto (pokud se tomu tak dá vůbec říct :-)) nejdříve rozmixujeme mandle. Přidáme kakao, třešně a kokosový olej a vše rozmixujme do tuhé hmoty. Tato hmota resp. těsto musí hodně lepit, je to základ pro náš rawtík a pokud by se drolila, nedržel by nám pohromadě. Těsto dáme do misky, nebo formy na dort a uhladíme ho do cca 0,5-1 cm tlusté vrstvy.
Jdeme dál :-), pro náplň č.1 rozmixujeme zvlášť slunečnicová semínka, přidáme jahody (teď na podzim nejsou příliš vhodné, protože prostě nerostou a ty mražené nás trošku více ochladí – takže nad tím maličko zavřeme oči ;-)), agávový sirup (množství podle chuti každého z nás, nemusí tam být vůbec) a kokosový olej (ten nás zase naopak prohřeje). Olej je důležitý, pomůže nám vytvořit hladký krém. Pokud by byl moc hutný, můžete přidat trošku vody.
Hotový krém jemně natřeme na těsto a hurá na náplň č.2. Tady už jen rozmixujeme hrušky, kokos a kokosový olej a natřeme na předchozí vrstvu. Můžeme ozdobit hruškami nebo jahodami a posypat kokosem. Je potřeba, aby vše mírně ztuhlo, tak šup s ním do lednice.
Oba dva krémy by se měly tvářit opravdu jako krémy (aby šel dortík nakrájet), jinak ho budete jíst lžičkou 😀
Ano, tento dortík, nebo-li rawtík se nepeče :-). Všechny potřebné živiny obsažené v surovinách se zachovají a dodají nám velkou dávku energie!
Kokosový olej bývá nazýván „nejzdravějším olejem na zemi“ a je spojován i s tajemstvím dlouhověkosti, je složen z kyselin, které jsou známé jako přírodní antibiotika.