Oleje Bartoš

Autor: Farmbox.cz-Irena Šneková
olejeOleje Bartoš jsou opravdovou lahůdkou. Mě velmi těší, že jsme na ně narazili a měli možnost je ochutnat a ještě víc mě těší, že si je můžete objednat přes náš e-shop  🙂

Farma působí od začátku 90. let minulého století především v oblasti rostlinné výroby. Na 24 hektarech pěstuje pan Bartoš v režimu ekologického zemědělství obiloviny a olejniny, slunečnici a tykev olejnou, v rámci střídaní plodin také luštěniny, řepku a občas kukuřici.

Před několika lety se pan Bartoš rozhodl vyzkoušet výrobu oleje z vlastní produkce semen. „Olej se lisuje technologií lisování za studena, což zachovává většinu jeho zdraví prospěšných látek, od vitamínů po omega kyseliny. Je vhodný pro pokrmy studené kuchyně, nakládání, dušení, vaření masa. Není ale vhodný ke smažení a jiné úpravy pokrmů, které vyžadují vysoké teploty – tím olej ztrácí většinu zdravých látek, které jsme zachovali lisováním za studena,“. Oleje si lisují sami v malé lisovně.

V současnosti pan Bartoš vyrábí olej slunečnicový, dýňový a nově řepkový.

 

Olej panenský slunečnicový (v nabídce i s česnekem)

Olej panenský slunečnicový100 % panenský olej lisovaný za studena ze semen slunečnice v BIO kvalitě, bez přídavných barvících a konzervačních látek, čistý přírodní produkt. Obsahuje přes 90 % podílu nenasycených mastných kyselin, vitamín A,C, E, B, vysoký obsah železa.


Použití oleje:
 Salátové zálivky, krátké dušení, případně vaření, dochucení hotových pokrmů.

Využití oleje u lidí: Slunečnicový olej má využití u lidí s aterosklerózou a ischemickou chorobou srdeční – esenciální mastné kyseliny (kyselina linolová a olejová) snižují hladinu cholesterolu v krvi a zabraňují tím rozvoji kornatění cév. Vhodný pro lidi s vysokým krevním tlakem – vitamín E je silným antioxidantem, který zabraňuje degeneraci cév a je prevencí proti infarktu , pro lidi s vysokým cholesterolem v krvi, pro lidí s kožními problémy – kyselina linolová a vitamin E zlepšují elastičnost pokožky, posilují vlasy i nehty, léčí ekzémy, suchou a zanícenou kůži, pro neurotiky – vitaminy skupiny  B, léčí stres, depresi, nespavost a nervozitu, obsah lecitinu účinek  znásobuje.

Olej dýňový

Olej dýňovýOlej z dýňových semínek je lisován za studena a má jedinečně lahodnou chuť. Řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality.  Je bohatým zdrojem zinku, selenu, vápníku, draslíku, fosforu, hořčík i železa, vitamínů skupiny B, C a E.


Použití oleje
: Hodí se k přípravě nejrůznějších pokrmů – salátů, omáček, při pečení. Jsou výborná v cereáliích a müsli, s jogurtem, do buchet nebo domácího pečiva, na přípravu kaší, pomazánek nebo jen tak k zdravému mlsání. Dýňový olej se přidává až na samém konci tepelné úpravy, například do dušené zeleniny nebo k rybám. Je vhodný i do salátů. Olej nepoužíváme k přípravě tepelně upravených pokrmů.

Využití oleje u lidí: Dýňový olej je ceněn i pro své mimořádné léčivé schopnosti. Hojí a obnovuje nemocné tkáně, působí léčivě v trávicím ústrojí, při vředovém onemocnění žaludku a dvanácterníku. Doporučujeme vnitřní užití jako přírodní zdroj zinku 1-4 kávové lžičky denně. Slouží jako jedna z prevencí proti zhoubnému bujení a nemocech prostaty. Povzbuzuje krevní oběh, je doporučován při kazivosti zubů jako zubní olej, působí blahodárně při výskytu herpesu, lupénky, akné a některých typů ekzémů, používá se jako výživný balzám. Pozitivně ovlivňuje trávicí trakt, povzbuzuje krevní oběh, je výborný jako základ do vlasových zábalů proti padání vlasů a k ošetření namáhaných a poškozených vlasů. Podporuje pružnost kůže a přispívá k obnově buněk. Pomáhá růstu nehtů a jejich zpevnění, vyživuje nehtové lůžko.

Olej panenský řepkový 

Olej panenský řepkový100 % panenský olej lisovaný za studena. Je zdrojem vitaminu E a omega 3 a 6 kyseliny. Za největší klad řepkového oleje je konkrétně považován vysoký podíl kyseliny alfa-linolenové patřící do skupiny omega-3 mastných kyselin, které si lidské tělo nedokáže samo vyrobit.

Použití oleje: Především k výrobě majonéz a tatarských omáček. Používá se také k dochucení salátů a nálevů.  Dá se na něm dobře smažit, restovat. Výhoda řepkového oleje je jeho odolnost při vysokých teplotách

Využití oleje u lidí:  Americká FDA (Food and Drug Administration) doporučuje alespoň 1,5 lžíce řepkového oleje denně jako prevenci chorob kardiovaskulárního systému. Také podle německé Společnosti pro výživu (DGE) patří řepkový olej k celosvětově nejzdravějším rostlinným olejům a je zcela jednoznačně doporučován ke každodenní konzumaci. Řepkový olej dodává značné množství dalších pozitivních mastných kyselin, jako je kyselina olejová. Ta je schopna udržet hladinu cholesterolu v těle v přiměřené rovnováze a tím chránit organismus před rizikem infarktu. Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky ovlivněním hladiny cholesterolu. Dále brání růstu aterosklerotických plátů v cévách a snižují riziko trombóz, které zhoršují průchodnost cév.

Vizí projektu Žijme svůj Život

je šířit myšlenky, které povedou k uvědomění a změně života co nejvíce lidí!

Zdraví je základním pilířem našich životů.

Vydejte se námi na cestu pochopení přírodních zákonů, zbavte se navždy chronických potíží a zlepšete si své zdraví.

Po vyplnění údajů získáte přístup k videím zdarma.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.