Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. – Jak přežít dobu jedovou? 4.díl
„V představách mnoha lidí je sója jednou z nejzdravějších potravin. Mnohé časopisy, výživový poradci a slogany radí: Chcete zhubnout? Jezte sóju. Nesnášíte laktózu? Jezte sóju. Máte návaly? Pomůže Vám sója. Sója je populární jako vhodná náhražka masa. Sójové mléko se doporučuje při bezkaseinové dietě i jako umělá výživa kojenců. Sója je prezentovaná jako superpotravina, zdroj bílkovin a náhražka mléka .“
Je tomu opravu tak?
Sójová semena obsahují asi 40% bílkovin a 17-23% oleje, a to vedlo k tomu, že se produkce sóji zvýšila na 265 miliónů tun. Ovšem, kde se takové množství sóji pěstuje? Pěstuje se převážně na americkém kontinentu v místě bývalých amazonských pralesů, které se kvůli jejímu pěstování pokácely. A jak se zaručí vypěstování takového množství sójových bobů? Tím, že sója pěstovaná v USA patří mezi geneticky modifikovanou.
Sója obsahuje vysoký obsah fytoestrogenů, tedy látek s vysokou hormonální aktivitou. Množství fytoestrogenů v krevním oběhu dětí, které denně vypijí alespoň 1 litr sójového mléka, odpovídá tomu, jako kdyby brali 5 antikoncepčních tablet denně.
Sójové maso, mléko, olej i omáčka jsou přesně ty potraviny, které bychom konzumovat neměli a hlavně je nepodávat dětem! Naopak fermentované sójové výrobky našemu tělu prospívají.
POZN: Po této problematice jsem usilovně pátrala a zjistila jsem, že sójové výrobky jsou bezpečné, pokud jsou v BIO kvalitě. Legislativa pro výrobky označené BIO nepřipouští jakékoliv geneticky modifikované organismy. Sója je sama o sobě skutečně velice bohatá na živiny, zejména bílkoviny a to v téměř ideální kvalitě. Pouze celosvětový nárůst poptávky sóji a tím pádem tlak na pěstitele, „donutil“ pro uspokojení potřeb použití GMO. Takže, sójové boby, mléko, omáčky nebo tempeh v BIO kvalitě, jsou pro nás vhodné. – VK-
Děkujeme: www.rizikaockovani.cz, www.almi.cz a Miloš Palatka