½ máslové dýně
1 hrnek bulguru
1 hrnek červené čočky
1 kostka zeleninového BIO bujónu (bez droždí)
rostlinný olej (carotino, sezamový, olivový, ..)
cibule
saturejka, mořská sůl, bylinkové máslo bez glutamanu
máslo
Máslovou dýni důkladně omyjeme a rozpůlíme na dvě části. Velkou lžící vydlabeme semínka a nakrájíme na drobné kousky. Nakrájenou dýni (i se slupkou) vložíme do zapékací misky, nebo na plech, pokapeme rostlinným olejem a posypeme směsí sušených bylinek, které se dají koupit pod názvem „bylinkové máslo“. Peče v troubě na cca 150°C cca 15-20 min. Průběžně ji kontrolujeme, aby se nám úplně nerozpadla :-). Z druhé poloviny dýně si můžeme udělat polévku (návod můžete použít jako u polévky z dýně Hokkaido).
Červenou čočku podle potřeby na chvíli namočíme (není nutné), stačí jen propláchnout vodou. Do hrnce dáme vodu, přisypeme čočku, saturejku a krátce povaříme. Červená čočka se vaří opravdu jen chvíli, cca 15 minut. Pokud se vám podaří dát do čočky více vody než pojme, stačí jí pak nakonec slít.
Do druhého hrnce dáme spolu s vodou propláchnutý bulgur. Množství vody je asi 3,5 násobek množství samotného bulguru. Já při vaření bulguru (nebo třeba i rýže) přidávám ještě kostku zeleninového bujónu v BIO kvalitě (není podmínkou). Bujón dodá obilovinám moc dobrou chuť.
Jakmile máme vše uvařeno, tak ve velkém hrnci rozpustíme máslo, osmahneme na něm nakrájenou cibuli, přidáme bulgur a čočku a ještě trošku bylinkového másla (popřípadě špetku soli) a necháme spolu prolnout. Nakonec jemně vmícháme upečenou dýni.
Červená čočka podle tradiční čínské medicíny zvyšuje vitalitu ledvin, podporuje močení, krevní oběh a prospívá srdci. Obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny, velké množství železa, vitamínu B6, kyseliny listové, selenu, fosforu a zinku.
Bulgur je předvařená a nalámaná forma celozrnné pšenice. Pšenice se nejdříve namočí a částečně naklíčí, následně se uvaří v páře, usuší a nadrtí. Uvnitř zrna se tímto složitým postupem přemění škrob na jednoduché cukry, díky tomu je bulgur velice dobře stravitelný. Má vysokou výživovou hodnotu, obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny (především vitamín A) a minerály (fosfor, železo, hořčík). Udržuje zdravá jak naše střeva, tak i celou nervovou soustavu.
Recepty, ty já moc rád! To bude zase akcička povedená… 🙂