Dýňové rizoto

dýňové rizoto 2½ středně velké dýně Hokkaido

1 hrnek rýže basmati (nebo jakákoliv jiná nejlépe natural)

1 šálek Hato-mugi (perličkový ječmen = Jobovy slzy)

1 cibule  

2,5 hrnku vody nebo zeleninového vývaru (nejlépe vlastní výroby 🙂 )

mořská nebo alpská sůl (bylinky dle chuti), pepř 

olej (carotino, kokosový, olivovový) 

¼ másla 

něco navíc: bazalka, šalvěj, parmazán

Na trošce másla osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme opláchnutou vysušenou rýži a perličkový ječmen. Zlehka opražíme a podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Zamícháme a vaříme do doby, než se voda vyvaří (už nemícháme, jinak se nám rýže připeče 😉 ).

Dýni i se slupkou očistíme (stačí kartáčem nebo rukavicí na čištění zeleniny a ovoce), rozkrojíme a lžící odstraníme semena. Nakrájíme ji na drobné kousky, které vložíme na plech nebo do zapékací misky, drobně osolíme, opepříme, pokapeme rostlinným olejem (já použila olej carotino) a dáme do trouby upéct  do měkka (cca 150 °C; 20-30 min). Z druhé poloviny dýně Hokkaido si můžeme uvařit lahodou dýňovou polévku.bazalka

Na pánvičce si rozehřejeme máslo, přidáme uvařenou rýži s hato-mugi a necháme spojit. Přidáme opečenou dýni a na dochucení můžeme také přidat bylinky podle vaší chuti – např. bazalka, šalvěj nebo posypat parmazánem.

Necháme krátkou dobu vše dojít, spojit všechny chutě a můžeme podávat.

Hato-mugi jsou semena divoké trávy, které se velmi podobají ječmenu, proto se jim také říká perličkový ječmen nebo Jobovy slzy.  Má silné léčebné účinky, čistí organismus od nánosů živočišných potravin a tuků, posiluje žaludek a je močopudný. Výrazně pomáhá čistit organismus při zahlenění a ve formě kaší pomáhá regenerovat tělo po zánětu slepého střeva. Slouží jako doplněk stravy, ne jako běžná potravina.

hato mugi

Hato-mugi se dá také pít ve formě čaje. Jednu lžíci zrn hato-mugi opražíme na suché pánvi, poté povaříme asi 15 minut ve vodě a scedíme. Má výborný čistící účinek.

Hato-mugi obsahuje velké množství vitamínů B a C, draslík, železo, betakaroten, vápník, hořčík a 18 ze 20 aminokyselin (nejvýznamnější jsou esenciální aminokyseliny, které si tělo samo vyrobit neumí). Aminokyseliny jsou základní stavební jednotkou bílkovin, ze kterých se skládá každá buňka lidského těla. Jsou tedy nepostradatelné pro buněčnou tvorbu, regeneraci a zachování veškerých životních funkcí organismu.

Vizí projektu Žijme svůj Život

je šířit myšlenky, které povedou k uvědomění a změně života co nejvíce lidí!

Zdraví je základním pilířem našich životů.

Vydejte se námi na cestu pochopení přírodních zákonů, zbavte se navždy chronických potíží a zlepšete si své zdraví.

Po vyplnění údajů získáte přístup k videím zdarma.

Komentáře

  1. Markéta Geitlerová napsal:

    Veronunko,mám už napsaný seznam ingrediencí ze všech receptů, jsem z projektu nadšená právě proto,že zařazuji nové potraviny, které jsem doma nikdy neměla:-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.