200 g fazole adzuki
1 cibule
2 mrkve
1 petržel
½ menšího celeru
bobkový list
mořská nebo alpská sůl (bylinky dle chuti), černý pepř
umeocet
něco navíc: mořská řasa kombu, sójová omáčka, celerová nať
(žitný kváskový chléb)
Fazole adzuki je potřeba namočit min. na 3-4 hodiny (čím menší luštěniny, tím méně potřebují namáčet a celková doba přípravy je kratší). Já jsem nechala fazole namočené přes noc. Slijeme vodu, ve které se fazole namáčely a dáme vařit. V běžném hrnci cca 30 minut, v tlakovém cca 15min. Pro lepší stravitelnost můžeme přidat také mořskou řasu a bobkový list.
Nakrájíme si na malé kousky zeleninu, přidáme do hrnce, velmi drobně osolíme, vložíme pár kuliček černého pepře (který pak v polévce už nenajdete :-)) a vaříme krátce do změknutí.
Do hotové polévky dáme podle chuti a množství polévky umeocet, popřípadě i trošku kvalitní sójové omáčky (Shoyu nebo Tamari).
Nakonec posypeme nakrájenou celerovou natí.
Fazole adzuki pocházejí z Číny a v současnosti se pěstují po celé jihovýchodní Asii. Jejich barva je tmavě červená až hnědá. Mají výbornou oříškovou chuť a jsou velice dobře stravitelné. Z pohledu tradiční čínské medicíny posilují ledviny a vyživují krev. V podzimních a hlavně zimních měsících je zařazujte do jídelníčku několikrát týdně.
Adzuki zlepšují činnost ledvin, chrání srdce a cévy před ukládáním cholesterolu, mají příznivý vliv na tenké střevo, pohlavní orgány. Jsou významné jako zdroj kvalitní rostlinné bílkoviny, vitamínů a téměř všech esenciálních aminokyselin – vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, biotin, kyselina listová, vápník, měď, jód, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen, zinek. Jsou zdrojem vlákniny a složených sacharidů.
TIP: K polévce se zakousněte do žitného kváskového chleba. Kombinace luštěnin a obilovin Vám zajistí příjem kvalitních plnohodnotných bílkovin – tzn.všech esenciálních aminokyselnin, které si tělo neumí samo vytvořit.
Zdroj obrázků: www.naturelivings.com, acupunctureaustralia.com.au
Miluji jednoduché recepty. A tenhle je navíc ještě Veganský!
Jedli staří, mladí i nejmladší. Díky za chutný recept na nedělní oběd…..
To je nedělní oběd? Já bych to tipoval tak na oběd k výročí VŘSR.
Take jsi clovek , ale ja to pojidam na kazdy vyznamny den .
Fazolky adzuki mám rád, příjemná oříšková chuť a jsou i nutričně zajímavé. Jen ty časy v receptu mi přijdou velmi krátké? Namáčet je nechávám minimálně přes noc a i tak je třeba je většinou vařit alespoň dvě hodiny aby byly měkké (až lehce rozvařené) a snadno stravitelné.
Záleží na stáří a velikosti fazolek. Já je kupuju u nás ve „Zdravíčku“ a když je nechám přes noc namočit, za 20 minut jsou měkké.
Jinak vynikající recept.
Děkujeme za pochvalu, i nám tato polévka moc chutná 🙂