Fazolová polévka z adzuki

200 g fazole adzukifazolová polévka z adzuki 2

1 cibule

2 mrkve

1 petržel

½ menšího celeru

bobkový list

mořská nebo alpská sůl (bylinky dle chuti), černý pepř

umeocet 

něco navíc: mořská řasa kombu, sójová omáčka, celerová nať

(žitný kváskový chléb)

Fazole adzuki je potřeba namočit min. na 3-4 hodiny (čím menší luštěniny, tím méně potřebují namáčet a celková doba přípravy je kratší). Já jsem nechala fazole namočené přes noc. Slijeme vodu, ve které se fazole namáčely a dáme vařit. V běžném hrnci cca 30 minut, v tlakovém cca 15min. Pro lepší stravitelnost můžeme přidat také mořskou řasu a bobkový list.

Nakrájíme si na malé kousky zeleninu, přidáme do hrnce, velmi drobně osolíme, vložíme pár kuliček černého pepře (který pak v polévce už nenajdete :-)) a vaříme krátce do změknutí.celer

Do hotové polévky dáme podle chuti a množství polévky umeocet, popřípadě i trošku kvalitní sójové omáčky (Shoyu nebo Tamari).

Nakonec posypeme nakrájenou celerovou natí.

Fazole adzuki pocházejí z Číny a v současnosti se pěstují po celé jihovýchodní Asii. Jejich barva je tmavě červená až hnědá. Mají výbornou oříškovou chuť a jsou velice dobře stravitelné. Z pohledu tradiční čínské medicíny posilují ledviny a vyživují krev. V podzimních a hlavně zimních měsících je zařazujte do jídelníčku několikrát týdně.

Adzuki  zlepšují činnost ledvin, chrání srdce a cévy před ukládáním cholesterolu, mají příznivý vliv na tenké střevo, pohlavní orgány. Jsou významné jako zdroj kvalitní rostlinné bílkoviny, vitamínů a téměř všech esenciálních aminokyselin – vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, biotin, kyselina listová, vápník, měď, jód, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen, zinek. Jsou zdrojem vlákniny a složených sacharidů.

Adzuki

 tip 50TIP: K polévce se zakousněte do žitného kváskového chleba. Kombinace luštěnin a obilovin Vám zajistí příjem kvalitních plnohodnotných bílkovin – tzn.všech esenciálních aminokyselnin, které si tělo neumí samo vytvořit.

 Zdroj obrázků: www.naturelivings.com, acupunctureaustralia.com.au

Vizí projektu Žijme svůj Život

je šířit myšlenky, které povedou k uvědomění a změně života co nejvíce lidí!

Zdraví je základním pilířem našich životů.

Vydejte se námi na cestu pochopení přírodních zákonů, zbavte se navždy chronických potíží a zlepšete si své zdraví.

Po vyplnění údajů získáte přístup k videím zdarma.

Komentáře

  1. Robert napsal:

    Miluji jednoduché recepty. A tenhle je navíc ještě Veganský!

  2. Roman napsal:

    Jedli staří, mladí i nejmladší. Díky za chutný recept na nedělní oběd…..

  3. Petr napsal:

    Fazolky adzuki mám rád, příjemná oříšková chuť a jsou i nutričně zajímavé. Jen ty časy v receptu mi přijdou velmi krátké? Namáčet je nechávám minimálně přes noc a i tak je třeba je většinou vařit alespoň dvě hodiny aby byly měkké (až lehce rozvařené) a snadno stravitelné.

Napsat komentář: Magda Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.