Makové mléko

makove-mleko-zsz100 g kvalitního máku (zkuste se poohlédnout na farmářských trzích)

1 litr vody (pokud dáme vody méně – cca 800 ml – bude mít mléko krémovější chuť)

Nejdříve je dobré mák pomlít a to z důvodu narušení semen (pokud nemáte mlýnek, nic tak zásadního se nestane, tento recept funguje i bez pomletého máku :-)). Pomletý mák zalijeme odměřeným množstvím vody a necháme ho min 2-3 hodiny (nejlépe přes noc) bobtnat při pokojové teplotě. Samotný mák bude klesat ke dni nádoby, pro rozptýlení ho můžete promíchat, ale není to nezbytně nutné. Z máku se postupně uvolňuje tuk, a proto bude voda po namáčení mírně šedá.

Po namočení vše přelijeme do mixéru a vše na plný pecky mixujeme po dobu cca 3 minut. Z máku se nyní uvolňují všechny potřebné minerální látky. Pěna, která mixováním vzniká, značí přítomnost uvolněného zdravého tuku.

makove-mleko-sitko-zszNastává čas mák scedit. Doporučuji použít velice jemné sítko nebo plátno (ovšem tady je nutná velká dávka trpělivosti 🙂 ). Klasickými kuchyňskými sítky mák profrčí jedna radost. Já používám sítko na sypané čaje. I přes velmi jemnou strukturu stejně pár semínek propadne. Pokud to někomu vadí, může cedit tak dlouho, až bude mléko zcela čisté.

Scezený mák dále nepoužívejte a vyhoďte ho, neobsahuje už žádné živiny.

Pokud připravujete makové mléko jak nápoj na odkyselení organismu, vypijte ho čistý nebo ho můžete použít jako základ pro smoothie (přidejte například ovoce a máte vysoce hodnotný a chutný nápoj). Doporučuji vypít mléko čerstvé a neskladovat ho na horší časy 🙂

Můžete samozřejmě přidat i nějaký obilný sirup (ale tady už nebude působit mléko tak zásaditě) nebo skořici, která navíc působí protiplísňově.

mák

Mák setý je pro naše tělo velmi přínosný. Je velice zásaditý a pomáhá tedy u překyselení organismu. Je významným zdrojem vápníku. Obsah vápníku ve 100 g máku je 1438 mg! Je to až 12 x více než je u kravského mléka.  Mák ve 100 g obsahuje 41,56 g tuků, 28,13 g sacharidů, 17,99 g bílkovin, 19, 5 g vlákniny, minerálů a vitamínů (zejména zinku, železa a hořčíku).

Makové mléko je velice dobře stravitelné i pro osoby, které mají jinak problémy trávit samotný mák. Je výborný pro ženy v menopauze, v těhotenství, při kojení, u dospívajících dětí.  

tip 50

TIP: Pokud máte rádi koláče a buchty, přidávejte do náplní mák, jeho přítomnost sníží kyselinotvorné působení mouky na náš organismus. 

stop 50STOP: Nezaměňujte makové mléko za odvar z makovic!  🙂

Vizí projektu Žijme svůj Život

je šířit myšlenky, které povedou k uvědomění a změně života co nejvíce lidí!

Zdraví je základním pilířem našich životů.

Vydejte se námi na cestu pochopení přírodních zákonů, zbavte se navždy chronických potíží a zlepšete si své zdraví.

Po vyplnění údajů získáte přístup k videím zdarma.

Komentáře

  1. Jaroslava napsal:

    Všechny Vaše recepty jsou hodny vyzkoušení, sdílela jsem je na svých stránkách. Jen nechci horkou vodu, přestože Vám ji věřím.

  2. Děkujeme za sdílení! 🙂 Ta horká voda odrazovala ze začátku i mě, ale mé osobní zkušenosti mě přesvědčily, že to funguje. Obzvlášť pokud je člověk zimomřivý . Poslouchejte své tělo, samo Vám řekne, co mu dělá dobře a co ne. Účinky horké vody vychází už z ajurvédy a jsou tisíc let vyzkoušené. Někdy holt jsou naše návyky a dogmata silnější. Přeji Vám krásné dny a dobrou chuť, pokud některý z našich receptů vyzkoušíte 🙂

Napsat komentář: Jaroslava Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.