Ve článku Luštěniny I. – bílkoviny hrají prim, jsme Vám představili, proč je konzumace luštěnin důležitá a jaké pozitivní dopady přináší pro naše těla.
V tomto článku se podíváme, jak je na tom v dnešní době kontroverzní sója, jak luštěniny nejlépe připravit a co na ně říká tradiční čínská medicína.
A co sója?
Za zmínku stojí v krátkosti sója a z ní zpracované výrobky. Sója obsahuje velice kvalitní a plnohodnotné bílkoviny, zdravé tuky, dále látky, které snižují hladinu tuků v krvi a tím snižují srdečně cévní onemocnění, vysoký obsah fytoestrogenů pomáhající ženám v menopauze a při osteoporóze a v neposlední řadě je nejvýznamnějším zdrojem velice důležitých fosfolipidů mající pozitivní vliv na stavbu a funkci jaterních buněk.
Nicméně vzhledem k obrovské poptávce a tím pádem i produkci sóji, kterou není možné uspokojit standardními podmínkami pěstování, jak co se týče objemu, tak i místa, jsou sójové boby až z 80 % geneticky modifikované (GMO) a pěstují se na místech vykácených deštných pralesů. Proto doporučuji zaměřit se zejména na sójové boby, které byly pěstovány v rámci biologického zemědělství a tím pádem opravdu nemohou být GMO, ani pěstovány na místech, kde mají plnit svoji funkci stromy. Rozhodnutí je na každém z nás. Volba, zda investujeme nejen do svého zdraví, ale také do zdraví celé planety.
Ze zpracovaných sójových výrobků si výhradně vybírejme ty fermentované, jako je tempeh, sójová omáčka, miso či natto. Pokud máte rádi sójové mléko nebo tofu, dejte si výrazně záležet na tom, aby tyto výrobky byly bez výjimky BIO.
Víte jak je nejlépe připravit?
Jak už jsem zmínila výše, luštěniny je nutné před samotným vařením namáčet a po namáčení je ručně zbavit slupky. Čím menší luštěnina, tím se doba máčení zkracuje a naopak. Takovou drobnou červenou čočku stačí jen propláchnout, avšak fazole máslové či cizrnu doporučuji namáčet až 12 hodin a vodu i během máčení vyměňovat. U hůře stravitelné sóji se doba může navýšit až na 24 hodin. Tímto procesem namáčení je možné se zbavit až 40 % oligosacharidů, které v našich střevech způsobují nadýmání.
Pro lepší trávení přidáváme k vaření saturejku, majoránku, bobkový list nebo mořské řasy (např. řasu kombu). Doba vaření opět závisí na velikosti dané luštěniny a to cca od 15 minut u čočky až k 1,5 hodině u sóji. Pokud použijete tlakový hrnec, dobu vaření výrazně zkrátíte a také zlepšíte celkovou stravitelnost. Můžeme také použít tzv. „šokovou metodu“, která spočívá v přilívání studené vody do vařících luštěnin a provádí se třeba i 4 x během jednoho vaření. U vaření všech luštěnin vždy sbíráme vzniklou pěnu, obsahují antinutriční látky a ty poté způsobují horší stravitelnost.
Další metodou pro lepší stravitelnost a zachování životně důležitých enzymů a vitamínů je klíčení. Klíčením se zbavíme až 80% oligosacharidů. Lahodné jsou klíčky z mungo fazolí i cizrny. Na klíčení nejsou vhodné některé plodiny jako fazole ledvina, které i když jsou naklíčené, tak jsou pro nás nestravitelné až jedovaté.
Uvařené luštěniny můžete použít jako součást hlavního chodu, nebo z nich po rozmixování vytvořit pomazánku. V kombinaci se žitným kváskovým chlebem získáte plnohodnotné bílkoviny.
Luštěniny a TČM
Podle tradiční čínské medicíny nám luštěniny obecně posilují ledviny, jedná se zejména o fazole, které se už jen svým tvarem našim ledvinám podobají. Jsou zdrojem postnatální energie čchi, neboli energie získané. Tady bych ráda zmínila fakt, že energie v našich ledvinách je nám dána při narození a ničím ji nelze navýšit. Stres, únava, nezdravý životní styl nám energii ledvin odčerpávají. Energii ledvin = naši životní energii, můžeme pouze vhodnými kroky udržovat, jakmile nám výrazně poklesne, umíráme.
Pevně věřím, že nyní už jsou vám luštěniny bližší a že se pokusíte je o něco více začlenit do svého jídelníčku. Přeji vám dobrou chuť a radost z jídla.
Tento článek vyšel v časopise Rodinný HERBÁŘ v rámci vydavatelství Bylinky revue.
Zdroj obrázků: www.huffingtonpost.ca,organicdieta.com,peakshop.hu,www.foodily.com