Bechtěrevova nemoc

žsž - bolest páteře - bechtěrevBechtěrevova nemoc se oficiálně nazývá jako ankylozující spondylitida či Morbus Bechterevi. Je pojmenována po slavném ruském neurologovi Vladimiru Bechtěrevovi. Postihuje 3x více muže než ženy a projevuje se mezi 20. a 40. rokem života.

Slovo morbus znamená nemoc či chorobu. Toto slovo by se dalo také ekvivalentně pojmenovat jako nezdravý, chorobný či na smrt myslící. Spíše než na té fyzické reálné rovině bych tohle označení spojila s duchovní nebo lépe řečeno duševní formou myšlení. Bechtěrevova nemoc je dominantně psychosomatické onemocnění. Lidé trpící tímto onemocněním se nevědomě zřekli pohyblivosti a určité flexibility a to nejen fyzické, ale primárně pohyblivosti myšlení a určitého duchovního vývoje.

Konvenční medicína

říká, že Bechtěrevova nemoc je chronické zánětlivé autoimunitní onemocnění postihující zejména, klouby mezi křížovou kostí a pánví (sakroiliakální skloubení) i některé větší klouby jako kyčle a ramena. Často dochází k nepříjemnému tuhnutí původně chrupavčitého připojení žeber k hrudní kosti. Nejdříve se dostavuje občasná bolest kloubů podobná chřipce, která v horizontu týdnů či měsíců přeroste v bolestivou ztuhlost. Vzhledem k tomu, že nejpozorovanějším postižením je tuhnutí páteře, které vede k jejímu ohnutí, poznáte Bechtěreviky na první pohled. Jejich páteř je v shrbená a chodí v předklonu.

Dle klasické medicíny je Bechtěrevova nemoc způsobena chybnou reakcí imunitního systému, který útočí proti normálním vlastním buňkám. žsž - bechtěrev - průbeh nemoci 2U 90 % osob postižených touto nemocí se na jejich buňkách vyskytuje přítomnost antigenu HLA-B27. Představme si to jako nějakou nálepku na buňkách, kterou náš imunitní systém může vyhodnotit jako „tělu vlastní“ nebo naopak „tělu cizí“. Přítomnost tohoto antigenu tudíž ještě není nutnou podmínkou pro spuštění tohoto onemocnění.

Musí tedy existovat nějaký spouštěcí program, který donutí vyhodnotit náš imunitní systém číst tuto nálepku jako „tělu cizí“. Tento spouštěč je napadení organismu bakterií, která má na sobě nálepku podobnou právě antigenu HLA-B27 a proti těmto bakteriím náš imunitní systém začne útočit. Bohužel v rozchmatu ničení začne ničit i vlastní zdravé buňky. Léčba probíhá na základě podávání nesteroidních antirevmatik, imunosupresivních léků, kortikoidů či biologické léčby s nutností pravidelného pohybu. I přes hrůzostrašně znějící názvy léků, které tělo nemocného udržují pouze na nějaké rádoby přijatelné úrovni a potlačují symptomy, se nemoc rozvíjí dál a z pohledu klasické medicíny je nevyléčitelná.

žsž - bechtěrev - obratleSnad je již v dnešní době čím dál jasnější, že bakterie a viry nezpůsobují naše onemocnění. Bakterie a viry hledají pouze ideální prostředí k životu a rozmnožování. Toto ideální prostředí tvoříme sami našimi myšlenkami, slovy a činy. Velice zjednodušeně řečeno, zdravé buňky začnou na základě našich negativních myšlenek odumírat a vytvoří prostor pro usazení bakterií a virů.  Symptomy, jako ztuhlost, bolesti kloubů nemožnost se pohnout, chronická únava, ve skutečnosti nakopávají tělo, aby se dostalo zpět do rovnováhy. A je jen na daném jedinci, jak si přeloží signály těla a jak se svým tělem začne komunikovat.

Na základě naší nízké úrovně vibrační energie, kterou způsobila určitá negativita, ztuhlost či strnulost myšlení, nepokora, neschopnost vnímat potřeby druhých, přehnaná zásadovost, náročnost k sobě i druhým a v neposlední řadě „zatvrdnutí“ v oblasti srdce, se začali oslabovat a odumírat zdravé buňky a tyto podmínky umožnily imunitnímu systému útočit. Toto je můj pohled na příčinu Bechtěrevovy nemoci.

Jaké jsou tedy možné kroky k vyléčení?

Shrnula bych je do tří bodů. Těmi jsou kultivace myšlení, strava a pohyb. Je potřeba změnit od základů (páteř je naším pomyslným základním opěrným systémem) myšlení a přístup k životu. Je důležité přijmout tuto nemoc a připustit myšlenku, že když si ji osoba trpící touto nemocí způsobila, je v její moci se uzdravit. Stát se tvůrcem svého života. Nemoc propukla v určitém věku, kdy jedinec neuměl lépe uchopit a vyhodnotit vše, co se mu dělo a na základě svých dosavadních životních vzorců a postojů začal stagnovat nad svým životem. Nyní je ale vše jinak, doba se posunula do přítomnosti a není důvod setrvávat ve starých vzorcích myšlení.

žsž - bechtěrev - srdceTeď je maximálně důležité naplňovat své potřeby bez nutnosti přítomnosti ega, čisté naslouchání názorům, potřebám a touhám druhých, byť se neshodují s našimi. Nestavět druhým mantinely a překážky v jejich osobním životě, nechat ostatní žít, tak jak oni chtějí a umět to přijmout s láskou a porozuměním. Pochopit, že čím víc nemocný svírá své okolí, tím víc nemoc svírá jeho. Zaměřit se na rozpouštění všech starých zranění a křivd, upřednostnit svoji víru a sny, nad nynější realitou, postupně uvolnit zatvrzelé srdce a nechat se jim vést, dávat lásku sobě a v naplnění ji nechat přetékat do svého okolí. Pomoc ostatním realizovat spíše než přes tu fyzickou, tak přes pomoc duševní. Milovat sám sebe, radovat se s každého okamžiku a tento pocit předávat dál.

Do stravy je důležité zařadit takové potraviny, které mají zásadotvorné tendence. Zejména vše čerstvé a plné životodárných enzymů, vitamínů, antioxidantů a dalších prospěšných látek. Strava by měla být pestrá a vyvážená. Je důležité zaměřit se každý den na dostatečný přísun jakékoliv zeleniny, ideálně listové a kvašené, a ovoce. Podstatné je také zařadit do svého jídelníčku zdravé tuky obsahující omega 3 mastné kyseliny jako je lněný olej či rozmixované lněné semínko nebo rybí tuk. Dále také různé druhy ořechů a semínek. Vzhledem k tomu, že je potřeba nastartovat tvorbu nových a zdravých buněk a podpořit tak po fyzické stránce ozdravné procesy našeho těla, doporučuji konzumovat 2-3x denně čerstvé lisované zeleninové šťávy.

žsž - bechtěrev - šťávyPříklady šťáv:

300g mrkve + 200g špenátu

300g mrkve a 200g celeru

300g mrkve + 100g červené řepy + 100g okurky

Pomůže vám také čistá šťáva z celeru či grepu.

Je velice důležité vyhnout se, alespoň do doby zlepšení, jakýmkoliv mléčným výrobkům.

S doplňků stravy bych doporučovala zaměřit se na vyšší přísun dobře vstřebatelného hořčíku. Ideálně v koloidní podobně současně s homeopatickým, který upravuje právě metabolismus tohoto prvku. Pokud neseženete koloidní, můžete použít izolovaný hořčík 200-300 mg denně po dobu minimálně 3 měsíců.

Lze také použít přímo chlorid hořečnatý, kde je dávkování postupné a tělo si řekne samo, kolik hořčíku nyní potřebuje. Od ¼ lžičky denně rozpuštěné ve vodě a popíjené v rámci celého dne, po navyšování denní dávky do doby, než se dostaví průjem. Poté je nutné se vrátit k dávce, kterou naše tělo přijalo bez průjmu. Hořčík je důležitý právě proto, že rozpouští usazené krystalky vápníku v zatuhlé páteři.

Proti zánětům také dobře působí organicky vázaná síra známá pod názvem MSM. Dá se jak konzumovat orálně rozpuštěná ve vodě, tak jako rozpuštěnou v alkoholu potírat bolestivá místa.

Z bylinek zařaďte Klanoprašku čínskou neboli Schizandru a Rozmarýnu lékařskou a jako nedocenitelné antirevmatikum Židovskou třešeň. Schizandra Poslouží vám také Olše lepkavá, která pomáhá odstraňovat záněty a Topol černý pro své analgetické účinky. Léčbu je vhodné doplnit také čínskými bylinkami či homeopatiky.

Nedílnou součástí celého procesu léčby je jakýkoliv pohyb. Zejména plavání, jóga a rotační cvičení. Páteř nesmí zůstat dlouhodobě bez pohybu. A pokud už přece jen toužíte po relaxaci, pomůže vám sauna a jodovo-bromové koupele.

Možná jste se s tímto onemocněním u sebe či ve svém okolí nesetkali, já ano. Jak už z výše uvedeného vyplývá, ztuhlost myšlení a zatvrdnutí neboli uzavření svého srdce u takto onemocněných lidí do jisté míry blokuje jakoukoliv pomoct, návod či cestu. Nicméně je to výzva pro nás všechny. Ať už jsme součástí života takto nemocných lidí či sami touto nemocí trpíme. Otevřeme svá srdce a vysílejme teplo lásky a důvěry v život. Jedině toto teplo dokáže rozpustit ledovou ztuhlost, která Bechtěrevovu nemoc doprovází.

Tento článek vyšel v časopise Bylinky revue 12/2015.

Bylinky revue

Zdroj obrázků: centar-zdravlja-fizioturk.hr, bodycentrum.net, zbynekmlcoch.cz, sites.psu.edu, schizandrabenefits.com

Vizí projektu Žijme svůj Život

je šířit myšlenky, které povedou k uvědomění a změně života co nejvíce lidí!

Zdraví je základním pilířem našich životů.

Vydejte se námi na cestu pochopení přírodních zákonů, zbavte se navždy chronických potíží a zlepšete si své zdraví.

Po vyplnění údajů získáte přístup k videím zdarma.

Komentáře

  1. A co to má společného s tím že se jsme narození zdraví a plní elánu do života ?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.