Bolesti hlavy a migréna

žsž migrénaSnad každý se za svůj život setkal s bolestí hlavy. Medicínské statistiky uvádí, že pouze deset procent bolestí hlavy je skutečná migréna. Zbylých devadesát procent bolestí hlavy jsou tenzní a vasomotorické. Já jsem toho názoru, že jakákoliv bolest hlavy, vyjma bolesti po úrazech hlavy či u nádorových onemocnění mozku, je odrazem dnešní západní civilizace a způsobu života. Přístupu jednotlivce ke svému životu.

Migréna, tak jak ji běžně popisuje západní medicína, je nepříjemné chronické onemocnění projevující se velice bolestivou, prudkou a pulsující bolestí hlavy. Tato bolest je typická tím, že postihuje polovinu hlavy a většinou se táhne od spánku kolem ucha až do zadní i přední části hlavy. Migréna na svůj nástup u řady jedinců upozorňuje dopředu. Prvotní fáze se může projevovat určitou formou únavy nebo napětí ve svalech. V další fázi se mohou vyskytnout zrakové vjemy, jako jiskření, záblesky či závratě. Následuje pulsující bolest hlavy, kterou může doprovázet nevolnost až zvracení. Záchvat bolesti může trvat od několika hodin po několik dní.

Příčiny migrény

Neexistují žádné testy, které by určily onemocnění migrénou. Stanovit tak příčiny bolestí hlavy a migrén není zrovna jednoduché. Většinou jdou ruku v ruce ještě s dalšími potížemi, ať to je vysoký krevní tlak, premenstruační syndrom či samotná menstruace, závratě nebo klimakterium. Souvisí také do velké míry s našimi emocemi v kombinaci se stravou a obecně „životo-správou“. Jak přistupuje ke správě našeho života, to dostáváme zpět od našeho těla.

Příčin a typů bolestí hlavy a migrény je mnoho. Mezi nejčastější příčiny patří nahromadění emocí, zejména vztek, hněv a zlost. Tyto emoce souvisí s energií jater. Podle intenzity stoupající energie z jater se projevuje také intenzita bolesti hlavy. Zablokování, stagnace či tzv. oheň v játrech jsou naváděcí systémy k řešení bolestí hlavy. Mezi další příčiny patří také užívání hormonální antikoncepce (nebo hormonů jako takových). Nezanedbatelnou příčinou je také strava přetěžující játra a žlučník. Jsou to tzv. „horké“ potraviny jako tučná, mastná a masitá jídla. Všechna smažená, grilovaná, ostrá a kořeněná jídla, ale také alkohol a káva.

žsž meridián jater a hlavaHodně případů bolesti hlavy je „sváděno“ na problémy s krční páteří. Zkusme se tedy podívat na dráhy jednotlivých orgánů probíhající našim tělem. Zjistíme, že dráha žlučníků, který je párovým orgánem jater, probíhá skrz šíjové a krční svaly, přes boční stranu hlavy kolem ucha až ke spánku. Pokud je tato dráha jakýkoliv způsobem zablokována nebo stažena, způsobuje nejen bolesti hlavy, ale také tuhnutí svalů v oblasti krční páteře a šíje.

Ženy a migréna

Migrénou trpí ve větší míře ženy a je to možná i logické. Ženy jsou více emotivnější a starostlivější než muži. Pokud je emocí mnoho, ať jsou potlačované či projevené, opět souvisí s již popsanou jaterní energií, která stoupá vzhůru do hlavy

žsž antikoncepce a migrény 2Ženy jsou také celoživotně vystaveny úbytku krve při menstruaci nebo při porodech. Bohužel ještě hodně žen v dnešní době stále ještě užívá hormonální antikoncepci. To vše vede ke ztrátě jemné ženské energie, podle terminologie čínské medicíny jinové energie, kterou naše tělo vyrovnává tou mužnější, silnější a „horkou“ jangovou energií. Velice zjednodušeně řečeno. Pokud jsou tyto výkyvy veliké a ženská energie je utlumená až zablokovaná, tak síla a tlak této jangové energie způsobí bolesti hlavy.

Co nám bolest říká?

Migréna a bolesti hlavy se dají uchopit také z pohledu celostního, chcete-li psychosomatického. Vždy je dobré se zeptat sami sebe, co nám taková bolest chce říct, proč ji teď potřebuji a k čemu mi slouží. Bolest hlavy nám může sdělovat, že někde scházíme ze své cesty. Jemně nás upozorňuje na to, že směr v myšlení a konání, kterým jsme se vydali, nebude zrovna naším směrem. V našem životě se vyskytuje něco, z čeho si můžeme dělat „těžkou hlavu“, něco nás trápí. Trápit nás ale nemůže okolí, trápíme a ubližujeme vždy sami sebe. Vnitřní vztek, hněv a starosti jsou jen odrazem našich postojů k nám samotným. Možná také chceme, aby bylo „po našem“, aby zejména partner či partnerka konala podle nás. Možná jsme příliš urputní a tlačíme na okolí, které nám zrcadlí námi prožívanou bolest. Avšak my neustále toužíme vstupovat do života druhých a prosazovat náš pohled na svět, jako jediný správný. Možná také chceme, aby trpěli spolu s námi i ostatní, s pocitem, že se nám uleví.

žsž hněv migrénaMigréna už značí větší tlak na nás samotné. Trvale neposloucháme sami sebe a jen občasná bolest hlavy nám k uvědomění nepostačuje. Naše postoje, myšlení a chování k sobě a zejména k ostatním, systém přesvědčení „černá nebo bílá“, jen „já mám pravdu“, naše neblahé skutky vůči druhým nás zahání do postele s ledovým obkladem kolem hlavy. Jaké pocity cítíme, když se nám může hlava roskočit bolestí? Co za emoce prožíváme, když chceme něco jinak než druzí? Při anebo po jakých situacích nás rozbolí hlava? Bolí nás hlava po konzumaci alkoholu? Proč máme pocit, že po bujarých večírcích plných alkoholu bude vše lehčí a jednodušší? Odpovědi plynoucí ze srdce nás dovedou na cestu uzdravení naší bolavé hlavy.

Jak na ni?

Účinná léčba nevede přes užívání léků na potlačení bolesti. Je to kombinace zdravé stravy, cvičení, masáží, fyzioterapie, přírodních doplňků stravy a uvědomění.

V ideálním případě je dobré vypustit z jídelníčku maso a tučné a silně kořeněné potraviny. Také všechen alkohol včetně piva a vína. Při akutních bolestech také mléčné výrobky, ale třeba i banány a zelí. Obecně potraviny, které obsahují aminokyselinu tyrosin, která může vést k fyzickému spouštění migrén. Preventivně je dobré zařadit relaxační cvičení jako plavání, jóga či jen domácí protahování. Předcházet migrénám pomůžou také olejové relaxační masáže.

žsž rybí olej migrénaZ doplňků stravy je možné zařadit vápník i hořčík, vitamíny B komplexu a kvalitní omega 3 mastné kyseliny, jako lněný nebo rybí olej. Na ochranu a podporu jater doporučuji ostropestřec mariánský, pelyněk pravý nebo smetanku lékařskou. Pro lepší hospodaření organismu se žlučí je dobrý jalovec obecný.

Z čínských bylinných směsí účinně pomáhá například Zklidnění zčeřené hladiny 062, Uvolnění napjaté tětivy 112 nebo pilulka hořce 014. Pro výběr vhodné směsi či jejich kombinací doporučit navštívit odborníka přes čínskou medicínu.

V neposlední řadě zkusme dávat větší prostor našim emocím a nechejme je přirozeně proudit. Zkusme také nechávat životní prostor ostatním. Poskytněme jim svoje názory a pohledy s uvědoměním, že jsou stejně hodnotné jako ty jejich. Buďme více spojeni se našimi srdci. Buďme více hodnější. Jak na sebe, tak i na lidi kolem nás. Respektujme a odlišujme svoje potřeby a potřeby ostatních. Pěstujme vnitřní úsměv a vyzařujme lásku.

Tento článek vyšel v časopise Bylinky revue 02/2016.

bylinky revue žsž migrény

Zdroj obrázků: healthcaresolutionsplus.org, austinacupuncturewellness.com, geneticacupuncture.com, orthogate.org

Vizí projektu Žijme svůj Život

je šířit myšlenky, které povedou k uvědomění a změně života co nejvíce lidí!

Zdraví je základním pilířem našich životů.

Vydejte se námi na cestu pochopení přírodních zákonů, zbavte se navždy chronických potíží a zlepšete si své zdraví.

Po vyplnění údajů získáte přístup k videím zdarma.

Komentáře

  1. Katerina vaclavikova napsal:

    Zajimalo by mne, jak pomaha ostropestrec u migreny? K cemu je dobra podpora jater u tohoto onemocneni?
    Diky za odpoved
    K.

  2. Radim napsal:

    Dobrý den, za sebe mohu doporučit určitě CBD, to mi nejvíce pomohlo s vyřešením migrény!

    Velmi pěkné srovnání jsem našel zde : https://www.pixolive.cz/cbd-oleje/nejlepsi-cbd-olej-srovnani-a-zkusenosti-2021/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.