Švestičky umeboši a umeocet

umeboskyCo to je za podivné názvy a co se pod nimi ukrývá?

Umeboši jsou plody (švestky) ovocného stromu ume. Švestičky umeboši neboli umebošky mají výjimečné a léčivé účinky, používaly se a používají v Číně, Koreji a Japonsku. A řadu let jsou k dostání i u nás, zejména v prodejnách zdravé výživy.

Sbírají se jako nezralé plody, které se suší na slunci několik dnů, potom se spolu se solí naloží do sudů. Působením soli a tlaku pouští šťávu, nechají se tak minimálně 6 měsíců v klidu, často až sedm let! Jsou obarvené červenými listy rostliny perilla. Jejich chuť je výrazně slaná a kyselá, z důvodu obsahu kyseliny citrónové.

Fermentací těchto švestiček umeboši vzniká slano-kyselá přírodní červená voda ume-su, které se říká umeocet. Je to jedinečná zdraví prospěšná „náhrada“, jak za sůl, tak i za ocet samotný.  Umeocet má sice v názvu ocet, ale s klasickým octem, jak ho běžně známe, nemá vůbec nic společného!

Jak umebošky, tak i umeocet je vhodný jak pro děti, tak i pro dospělé. Můžete ho použít kamkoliv – do polévek i běžných slaných pokrmů nebo třeba na zálivku do salátů.

V ředěné formě (doporučuji hodně zředit vodou 🙂 ) jako nápoj, který vyrovnává pH našeho těla při překyselení, odstraňuje také všechny kvasinky a plísně z organismu. Je výborný v horkém létě nebo po sportu, kdy váže v těle vodu a dodává mu cenné látky.

Organické kyseliny podporují funkce jater, urychlují peristaltiku střev, předcházejí únavě, která je obvykle způsobena nahromaděním kyseliny mléčné a máselné v těle. Působí antioxidačně, působí při nechuti k jídlu.

umeocetCo obsahují?

– kyselinu citrónovou – ulehčuje v tenkém střevu absorbci alkalických minerálních látek (např. železa, hořčíku) z ostatní potravy

– vápník

– draslík

– železo

Jak nám pomáhají a proč je používat?

– obsahují velké množství minerálních látek, enzymů a vitamínů ve vstřebatelné podobě

– pomáhají upravovat acidobasickou rovnováhu, silně neutralizují (působí v našem těle zásaditě)

– zpomalují stárnutí a pomáhají při kožních problémech

– upravují střevní problémy a budují zdravou střevní mikroflóru

– v krvi neutralizují nadbytek cukru nebo alkoholu (asi není vhodné při častém popíjení alkoholu řešit jeho účinky umeboškami, ale rozhodně pomůžou 🙂 )

odstraňují plísně z těla

– řeší zácpu i průjem

– zmírňují pálení žáhy

– pomáhají při žaludečních nevolnostech a podporují trávení

– při otravě organismu potravinami

– při bolestech hlavy

– čistí krev

eliminují únavu, chrání tělo před vyčerpáním, obnovují naši vitalitu a posilují imunitu

 

tip 50TIP: Při cestovatelské nevolnosti mějte vždy u sebe švestičky umeboši. Pomáhají také při ranních nevolnostech u těhotných maminek – dávejte si kousek umebošky ke každému jídlu.

 

stop 50STOP: Běžnému octu! Ten je vhodný maximálně na odstranění vodního kamene z varné konvice nebo pračky a je výborný při úklidu. Ničí střevní mikroflóru a žere nás zevnitř 🙁

Ume-Plums

Zdroje: M. Kushi: Potraviny lék náš vezdejší; eatdrinkbetter.com 

Vizí projektu Žijme svůj Život

je šířit myšlenky, které povedou k uvědomění a změně života co nejvíce lidí!

Zdraví je základním pilířem našich životů.

Vydejte se námi na cestu pochopení přírodních zákonů, zbavte se navždy chronických potíží a zlepšete si své zdraví.

Po vyplnění údajů získáte přístup k videím zdarma.

Komentáře

  1. Inzenyr napsal:

    Dobry den,
    pokud tvrdite, ze odstranuje plisne z krve, mate toto tvrzeni potvrzene na mikroskopu s temnym polem? Ja bych s tim tvrzenim o plisnich v krvy byl dost opatrny. I pres naprosto zdrave stravovani mi pri kontrolach krve plisen obcas v krvi najdou, hlavne po zimnim obdobi.

  2. Ve článku je psáno „odstraňuje také všechny kvasinky a plísně z organismu“, ale chápu jak to myslíte. Pod mikroskop jsem si prozatím nelehala, kdo ví, co by se všechno našlo 🙂 Ono stačí vnímat příznaky zaplísnění organismu, ty opravdu běžné a po nějaké době užívání např. umeoctu nebo zdravém složení jídelníčku, stačí bez cukru, pocítíte rozdíly a změny. Myslím, že není třeba hned na to jít vědecky a s mikroskopem. Opět, stačí se jen více vnímat. A pokud bude někdo opravdu šťastný i s plísněmi, tak je i tohle bude pořádku 🙂

  3. Milada H. napsal:

    Prosím poradíte eshop, kde švestičky a ocet koupit? Díky.

  4. Oluše Kučerová napsal:

    Dobrý den,mám 4 týden po operaci žlučníku,od té doby mám stále pálení žáhy ,vyzkoušela už jsem vše a nic,dnes jsem si koupila Umebuši,jím vždy kousek,a stále žádná ulevy,nevím zda to tak mám jíst,už si nevím rady,děkuji.

    • Dobrý den, pálení žáhy souvisí s překyselením. V žaludku se Vám tvoří více kyselin, než je potřeba. Příčinou jsou pravděpodobně ne-dobře sestavená jídla a jejich kvaššení nebo zahnívání.Bez bližší analýzy Vaše zdravotního stavu nelze konkrétně odpovědět. Obecně se zaměřte na komplexně kvalitní a zdravou stravu (žádné polotovary, cukr!!!, živočišné tuky velice omezeně, vynechala bych i kompletně mléčné výrobky)a doporučuji vyzkoušet pravidelné pití zeleninových šťáv (kde bude také černá ředkev – dá se koupit i přímo lisovaná šťáva).

      Ze zeleninových šťáv bych zařadila:
      1 – mrkev, červená řepa a okurka
      2 – mrkev a špenát
      3 – mrkev, celer a petržel
      4 – Karotka, červená řepa a kokosový ořech

  5. vlasta langrova napsal:

    Dobry den,prosim Vas,bylo by mozne se zbavit umeoctem i plisne na nehtach u nohou?Mam plisen jiz snad 15let a stále s ni bojuji,ale nicim se ji nemuzu zbavit.Uz jsem toho tolik vyzkoušela.Dekuji Vam za odoved.V.L.

    • Jaromír napsal:

      Dobrý den,chtěl bych se zeptat ,mohu ume ocet užívat dlouhodobě řádově v létech? Děkuji za odpověď.

      • Dobrý den, Vlasto. Umeocet je přírodní produkt, můžete ho používat jak dlouhodobě, tak i jako případnou krátkodobou kůru. Vždy je důležité pozorovat své tělo, jak reaguje na vše, co jí či pije. Pokud po delší době například ucítíte nechuť k umeoctu, tělo Vám jen říká „teď ne“ a naopak. Nechť Vám dělá dobře. Pěkný den 🙂

  6. vlasta langrova napsal:

    Omlouvam se,jeste jeden dotaz,chtela bych umeocet pit redeny,jak doporučujete na odstraneni plisnez organizmu,ale nevim na kolik ho redit a kolik denne ho muzu vypit?potiram si neredenym umeoctem i plisen na nehtech-muze to mit nejaky efekt?Dekuji Vam za odpověď.V.L.

    • Dobrý den, paní Vlasto. Umeocet můžete popíjet během celého dne, naředěný tak, aby Vám „chutnal“. Doporučuji ho také dávat třeba do salátů, do polévek, luštěninových pomazánek – všude tam, kde jít jídlo můžete adekvátně ochutit. Co se týká Vašeho problému s plísněni – obecně je potřeba detoxikovat celý organismus. Jednoznačně vyřadit vše, co podporuje růst bakterií candida – zejména pečivo, cukr, ale i mléčné výrobky. Zařaďte do svého jídelníčku zeleninové šťávy, hodně zeleniny (právě se zálivkou s umeoctu a zdravých olejů – olivový, lněný, sezamový..), zeleninové polévky (bez zahuštění moukou). Dále je potřeba navýšit antioxidační kapacitu Vašeho těla, zvýšit příjem vitaminu C a doplnit stopové prvky, jako je zinek, hořčík, vápník, možná i selen. Na potřebnou rovnováhu střevního prostředí bych doporučila probiotika. Vhodné jsou také extrakty z grepových jader, echinacea, česnek. Pomohly by Vám také půsty. Pokud se necítíte na delší půsty, zkuste aspoň částečné hladovění, kdy jíte poslední jídlo cca v 18 hod večer a další až následující den na oběd. Můžete popíjet čerstvé listované zeleninové šťávy. Možností je řada, avšak takto na dálku bez znalostí Vašeho stavu, zcela konkrétně nedokáži odpovědět.

  7. Szabová Ludmila napsal:

    Prosím mám dotaz.Trpím refluxí jícnu, prášky sice pomáhají,ale ne vždy.Mohu užívat UMEOCET-užívání by pro mě bylo lepší, než prášky.Děkuji za odpověď.

    • dobrý den, umeocet klidně vyzkoušejte. Doporučuji začít po malých dávkách (od 1/2 lžičky výše) a sledujte reakce Vašeho těla. Můžete také vyzkoušet přímo švestičky umeboši (koupíte ve zdravé výživě). Obecně se snažte konzumovat jídla, která budou snižovat kyselost Vaše organismu a rozhodně bych zařadila zeleninové šťávy. Opět v postupných dávkách. Léky na snížení kyselosti žaludku Vám v dlouhodobém horizontu víc uškodí než pomohou. Příčinou refluxu bývají zejména špatně sestavená jídla. Bylo by vhodné kompletně změnit jídelníček. Pokud budete potřebovat, jsme Vám k dispozici. Ať se Vám daří!

  8. Jana napsal:

    Dobrý den, slyšela jsem o pozitivních účincích zásaditých potravin v léčbě rakoviny. Doporučila byste švestičky ume zařadit do jídelníčku při léčbě rakoviny tlustého střeva s metastázemi v játrech? Jedná se o mého tatínka, děkuji za odpověď

    • Zdeňka napsal:

      Vzhledem k tomu, že tu na vaši otázku není žádná odpověď, ráda bych vám poradila abyste se s touto otázkou obrátila na p.Jaroslava Zajíčka, je to špička v léčitelství. http://www.zdravi-az.cz

      Doufám, že se paní Káňová nebude zlobit za můj komentář.

  9. Hanka napsal:

    Dobrý den, píšete, že je umeoocet vhodný pro děti, od jakého věku? Kvůli obsahu soli to bude pravdepodobne az od 1 roku že? Mala 9 mesicni dcerka mi odmita veskere prikrmy pripravene cileně pro ni a nejradeji by jedla ode me, nicmene ja na dochuceni pouzivam umeoocet….

  10. božena napsal:

    dobry den chci se zeptat já ke má učinky slinivka a játra děkuji za odpověd.

  11. božena napsal:

    umeocet pomuže .

  12. Zdeněk napsal:

    Dobrý den. Nemůže být značný podíl soli v umeoctu zdraví škodlivý například pro člověka s vyšším krevním tlakem, pokud jej užívá dlouhodobě v naředěné formě proti únavě? děkuji za odpověď.

  13. Adela napsal:

    Dobrý den,
    Zaujal mě Vas článek a chtěla jsem se zeptat, zda je umoocet vhodný uzivat i v tehotenstvi. Predtim jsem ho hodně užívala v kuchyně. Teď jsem nemocná a chtěla bych vyzkoušet z něho nápoj, jen nevim zda mohu. Dekuji

  14. Lenka napsal:

    Dobrý den, přes rok trpím opakovanými mykózami (skoro každý měsíc). Myslíte, že by mi Umeocet mohl pomoci? Děkuji za odpověď!

  15. Janka napsal:

    Do minulého týdne jsem nevěděla o co jde, přečetla jsem si recenzi https://nejzdravejsi.cz/umeocet/ a koupila láhev. Zatím jsem zkoušela jen saláty, ale jsou výborné. Ne každému ale musí sedět chuť.

Napsat komentář: Veronika Káňová Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.