ÚNOR – ledviny

tráva a sníhÚnor je doba, kterou většina lidí považuje ještě za hlubokou zimu. Podle astrologického kalendáře nastává jaro 20. března (den jarní rovnodennosti), avšak podle biologického kalendáře nastává období jara už 13. února. Období zimy skončilo 26. ledna a až do 12. února  probíhá tzv. období „dojo“, což je to přechod ze zimy do jara, doba, kdy se příroda připravuje na „znovuzrození“.

Podle tradiční čínské medicíny jsou v únoru nejvíce ohroženy ledviny, vládne pořád element voda a z emocí je to strach. Ledviny jsou základním orgánem určující délku života. Od narození nám tato energie klesá, někomu rychleji, někomu pomaleji. Jakmile ji tělo vyčerpá, organismus umírá.

Každým okamžikem, každým dnem odevzdávají ledviny tuto energii ostatním orgánům. Je tedy na místě otázka, v jakém stavu máme své vnitřní orgány a kolik této životně důležité energie z ledvin spotřebují. Následkem je stárnutí organismu. Tuto energii nelze ničím navýšit, dobýt, pouze udržovat stav klesání co nejpomalejší a uchovat si tuto energii v co největší kvalitě. Tohle by se dalo nazvat uměním života.

Jak se oslabení ledvin projevuje?

šťastný vztahK častým projevům patří časté močení (zejména v noci), tlak a bolest v kříži a bederní oblasti, studené nohy, ztráta vitality, špatný spánek, zhoršení sluchu (hluchota a šumění v uších), neplodnost, oteklá horní víčka nebo i špatná kvalita vlasů.

Oslabení ledvin se také projevuje bolestmi kolen, otoky nohou a nejvíce se ledviny podílejí na problémy s klouby. Pokud se objeví tmavé kruhy pod očima, značí to na špatné vylučování kyseliny močové a její nadměrné tvorby. Můžeme mít ve větší míře sklony k depresivním myšlenkám, podceňovat se a nedůvěřovat sobě ani okolí.

Z duchovního hlediska se na zdraví ledvin odrážejí naše partnerské vztahy i vztah, který máme sami k sobě. 

Jak se dostat do rovnováhy?

Je potřeba ctít a poslouchat přírodu, i ta totiž v tomto období pořád ještě odpočívá. Bujaré večírky s přemírou alkoholu a nedostatkem spánku, přílišná konzumace černé kávy, nedostatek pohybu (zejména procházky), spěch při jídle, stresující prostředí nám odebírají životně důležitou energii ledvin.

Dopřejme si tedy klid v našem životě, odpočinek a co nejvíce tepla (zejména chraňme naše ruce a nohy). Z pohledu duševního je potřeba se naučit mít rádi všechny bytosti kolem nás. Pochopit, že všichni jsme si rovni a jak moc je důležité pěstovat harmonii sami se sebou i okolím.

Jaké potraviny nám pomohou posílit ledviny?

Jakékoliv, které nás zahřejí. Zejména konzumace luštěnin, polévek (nejlépe vývarů), případně masité stravy, kompotů a vařených obilovin. Je také důležité se vyhnout nadměrnému solení, cukru, výrazně ochlazujícím potravinám, pití kávy a alkoholu.

fazolová polévka z adzuki 2Mezi vhodné obiloviny pro posílení ledvin patří pohanka, oves nebo jáhly. Luštěniny, které připomínají samotné ledviny – fazole adzuky, fazole bílé, červené nebo čočka a sójové boby. Z masa jakékoliv divoké a také krůtí, skopové a jehněčí maso. Z ryb zařaďte zejména tuňáka, platýse, tresku nebo úhoře.

Zelenina je vhodná lehce zahřátá v páře nebo nakvašená. Zahřeje nás cibule, česnek, zázvor, fenykl, celer, růžičková kapusta, pórek a červená řepa. Důležitá je petržel, která odvodňuje a odstraňuje otoky.   Z bylinek kurkuma, kari a chilli. Zdravé tuky nám pomohou doplnit ořechy a semínka. Do vařených pokrmů přidávejme například MISO patu, kvalitní sójovou omáčku a umeocet.

Pro posílení ledvin používejme z bylinek celík zlatobýl, který je výborný zejména v tom, že do 6 týdnů od užívání naprosto zlikviduje močové kameny (což dělá i lopuch plstnatý). Skvělý je také dvouzubec trojdílný, který působí močopudně. Jako přírodní antibiotikum proti 46 kmenům bakterií Staphylococcus pyogenes aureus, který způsobuje zánětlivá onemocnění močových cest a ledvin, působí lichořeřišnice větší. Pro podporu vylučování kyseliny močové doporučujeme tužebník jilmový a protizánětlivé účinky má řepík lékařský, který také pomáhá vylučovat moč.

Prociťujme každý den v každé buňce našeho těla radost a nadšení, harmonii, lásku ke všemu kolem nás a důvěru v život.


více info o kurzu-tlacitko-web 9

 

Vizí projektu Žijme svůj Život

je šířit myšlenky, které povedou k uvědomění a změně života co nejvíce lidí!

Zdraví je základním pilířem našich životů.

Vydejte se námi na cestu pochopení přírodních zákonů, zbavte se navždy chronických potíží a zlepšete si své zdraví.

Po vyplnění údajů získáte přístup k videím zdarma.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.