Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. – Jak přežít dobu jedovou? 2.díl
S vidinou tloustnutí lidé nahrazují klasický cukr umělými sladidly, pijí sladké limonády s obsahem uměle vyrobené fruktózy, ovšem tato fruktóza se vyrábí z kukuřičného šrotu, přeměňuje se v játrech na tuky a ukládá se především v břiše. Aspartam, stejně jako jiná sladidla, podporuje chuť k jídlu a proto lidé tloustnou po aspartamu víc, než po klasickém bílém cukru. 10% aspartamu se v našem těle přeměňuje na matanol.
Studie ukazují, že ženy, které pily alespoň 600 ml dietních nápojů slazených aspartamem za týden, měly zvýšené riziko vzniku diabetu typu II. U žen, které pily nápoje slazené cukrem, bylo riziko vzniku diabetu zanedbatelné.
Aspartam je nepoužívanějším umělým sladidlem, přidává se do dietních pokrmů, nápojů, suplementů i léků. Ročně se ho vyrobí 15 miliónů kg s obratem 2 miliardy dolarů.
Přemýšlejme co jíme i pijeme! Potřebujeme dávat svému tělu uměle vyrobené látky, které nám navíc výrazně škodí? Co takhle jíst skutečné a přirozené jídlo a pokud chceme zhubnout, zvolme raději jinou cestu a konzumujme především zdravé tuky, bílkoviny a sacharidy z čerstvých potravin.
Děkujeme: www.rizikaockovani.cz, www.almi.cz a Miloš Palatka
Dobrý den,
pokud se chcete vyhnout řepnému cukru a chemicky vyrobeným sladidlům, vyzkoušejte xylitol. Xylitol je jedním z alkoholových cukrů a vyskytuje se různě v přírodě, dokonce i v lidském těle, má méně kalorií než běžný cukr a chutná zcela stejně. Xylitol navíc čistí ústní dutinu a zabraňuje tvorbě zubního kazu.
Více se o tomto sladidle dočtet na http://brezovycukr.cz
Zdravím, při redukční dietě nebo pro diabetiky bývá doporučován isomalt. Je to sladidlo s přírodním složením a minimem nežádoucích účinků (mírná porojímavost). Má univerzální využití a výhodné vlastnosti pro výrobu cukrovinek.
http://www.isomalt.cz/isomalt-recept-pro-zdrave-peceni/